Pagis

Tuesday, October 24, 2017

2ND GIVEAWAY ATIEHILMI.COM ft. 1ST DENTAL CLINIC



klik gambar untuk join =)

Sunday, October 22, 2017

Selamat Hari Lahir

Assalamualaikum w.b.t

Selamat Hari Lahir buat diri sendiri,
Hari lahirnya ke dunia ini,
Terasa seperti baru lagi,
Belajar berdiri,berjalan dan berlari...

Selamat Hari Lahir diri sendiri,
Tiada kebanggaan yang boleh dikongsi,
Masih dalam perjalanan yang tak pasti,
Entah dimana berakhirnya destinasi...

Selamat Hari Lahir diri sendiri,
Selagi tak tutup mata ini,
Hidup berkiblat nafsu berahi,
Hanya merosakkan badan,runtuhnya rohani...

Selamat Hari Lahir diri sendiri,
Umur meningkat seusia lagi,
Maaflah sebab sampai ke hari ini,
Masih mencari-cari makna dalam hidup sendiri....

Selamat Hari Lahir diri sendiri,
Saat teman seusia sudah mula berlari,
Diri masih belajar untuk berdiri,
Betapa sedih dan pilunya hati...

Tidak perlu diingatkan berkali-kali,
Diri ini cukup mengerti,
Usia meningkat lagi dan lagi...
Tolong henti bandingkan mereka dengan diri,
Falsafahku mudah sekali,
Selagi diri tidak menyakiti,
Biarkanlah diri ini bernafsi-nafsi...

Selamat Hari Lahir diri sendiri....

Saturday, October 21, 2017

Take things for granted





Why I always take things for granted? =( 

Suddenly it become to late,

You always thinks,

Never mind, it still to early,

Suddenly it become to late,

You just realised it,

After eyes have been closed.....

Forever and ever.

Friday, October 20, 2017

TAK NAK SUNYI SEPI LAGI GIVEAWAY BY ASTRAVELER


klik gambar untuk join =)

Thursday, October 19, 2017

Lelaki yang suka menonton siri televisyen Desperate Housewives



Assalamualaikum w.b.t

Related image


Seperti tajuk post,  rancangan Desperate Housewives merupakan antara siri rancangan televisyen kegemaran saya.

Pelik ke kalau seorang lelaki suka menonton cerita ini?

Saya mula menonton cerita ini semasa bersekolah menengah...dalam tingkatan 2 atau tingkatan 3 rasanya kalau tak salah.....

Jujurnya, saya mula menonton cerita ini sebab tertarik dengan watak-watak seksi perempuan yang ada dalam rancangan ini, barangkali faktor usia yang sedang meningkat dewasa waktu itu...

Tetapi baru-baru ini saja saya berjaya menghabiskan menonton rancangan Desperate Housewives ini..

Cuma saya rasa agak berbeza kali ini kerana saya menonton bukan sebab tertarik dengan watak-watak seksi dalam cerita ini sebaliknya kerana unsur-unsur suspen,drama dan pelbagai konflik yang terdapat dalam cerita ini....

Barangkali faktor peningkatan usia, maka cara dan corak pemikiran sudah berbeza bila melihat atau menganalisis sesuatu perkara.......

Setiap episod diselitkan unsur-unsur komedi, suspen yang menarik minat untuk menonton episod yang seterusnya.....

Tetapi biasala cerita barat, pasti ada adegan dewasa, bukanlah adegan lucah cuma agak tidak sesuai bagi budak bawah umur seperti babak bercium.

Saya menonton cerita ini di website yesmovie...dekat website ini ada full episode bagi Desperate Housewives ini. Malah dekat website ada banyak lagi cerita-cerita best......

Boleh klik sini> yesmovie<


Salah dan pelikkah sekiranya lelaki suka menonton rancangan seperti Desperate Housewives ini?

Minat masing-masing kan =)

Wednesday, October 18, 2017

8 Tanda Nak Bunuh Diri

Image may contain: text


Image may contain: text


Image may contain: text


Image may contain: text


Image may contain: text


Image may contain: text


Image may contain: text



Image may contain: text

Sekiranya terdapat gejala atau simptom ini, boleh pergi ke page Suicide Rescue Team untuk pertolongan 

Untuk lebih maklumat lanjut mengenai tanda-tanda bunuh diri, boleh pergi ke page Suicide Rescue Team~


#ambilperhatian #ambilpeduli


Tuesday, October 17, 2017

Selamat Menyambut Hari Deepavali

Image result for deepavali 2017 malaysia


Sunday, October 15, 2017

Terima Kasih. Selamat Tinggal


Image result for bekazon tribute to lengkuas


Post kali ini istimewanya khas kepada kartunis Lengkuas... mungkin ada yang mengenali beliau,mungkin ada yang tak kenal beliau,


kartunis Lengkuas merupakan seorang kartunis dalam majalah Ujang...majalah yang pernah menjadi fenomena dan kegilaan masyarakat Malaysia satu ketika dulu.....

Saya secara peribadinya memang tak mengenali kartunis Lengkuas...hanya kenal beliau melalui lukisan-lukisannya dalam majalah Ujang....

Karya beliau yang paling popular ialah Mat Despatch...kisah seorang despatch yang sentiasa minta dua ringgit daripada bos dia... dan selepas meninggalnya arwah, baru diketahui bahawa watak Mat dalam cerita Mat Despatch merupakan kisah sebenar kartunis Lengkuas semasa bekerja sebagai despatch sebelum menjadi seorang kartunis. Perkara ini diketahui selepas Caron,salah satu watak dalam cerita Mat Despatch membuat pendedahan tersebut di facebook.

Selepas tutupnya majalah Ujang, kartunis Lengkuas dan para kartunis lain telah mengeluarkan satu lagi majalah yang diberi nama Bekazon......

Jadi untuk edisi Oktober, merupakan edisi tribute khas kepada kartunis Lengkuas...saya telah membelinya sebagai tanda sokongan dan penghargaan kepada arwah kartunis Lengkuas.

Saya juga telah membeli karya khas arwah kartunis Lengkuas, Yeob Peon daripada penulis majalah Ujang yang sangat akrab dengan arwah kartunis Lengkuas,dan merupakan adik ipar kepada kartunis Lengkuas iaitu penulis Sabrie Sab....sekarang saya tengah menunggu majalah Yeob Peon tu sampai rumah saya. Bila dapat nanti mungkin saya akan buat satu lagi post tentang majalah Yeob Peon tu pula...


Terima kasih kartunis Lengkuas kerana telah menghiburkan kami satu ketika dulu...........

Saya harap post-post yang ada di blog ini juga dapat memberi faedah kepada saya sekiranya saya meninggal nanti...... seperti kartunis Lengkuas yang telah meninggalkan karya-karya yang menghiburkan kami dahulu.

Semoga ditempatkan dalam kalangan orang yang beriman kartunis Lengkuas @ Zainuddin Saleh.

insya-Allah.

amin.

Friday, October 13, 2017

Koleksi Kegemaran

Assalaamualaikum w.b.t

Semua orang rasanya mempunyai kegemaran tersendiri. Seperti gemar mengumpul barangan antik, unik, ada juga yang gemar mengumpul barangan yang dijadikan koleksi tetapi sukar difahami tujuan koleksi itu. Contoh paling mudah, mak saya suka mengumpul pinggan dan dijadikan koleksi yang disimpan dalam almari. Sehingga ke harini, saya tidak faham, bukankah lebih elok sekiranya pinggan itu digunakan?

Okey, berbalik kepada koleksi kegemaran, saya juga mempunyai kegemaran untuk mengumpul komik, tapi bukanlah semua komik, yang spesifiknya ialah komik Jepun iaitu "Eyeshield 21", "Kisah Ahli Bomba-Asahina Daigo dan lain-lain lagi.

Image result for eyeshield21


Ringkasan komik "Eyeshield21" ialah mengenai seorang pelajar lemah yang selalu dibuli, Kobayakawa Sena, tetapi satu kebolehan beliau ialah mampu berlari dengan laju...jadi Sena yang pada awalnya menyertai Kelab Bola Sepak Amerika  Sekolah Tinggi Deimon,nama pasukan mereka, Deimon Devil Bats sebagai pengurus pasukan tetapi Sena kemudiannya telah menjadi sebagai seorang pemain penting dalam pasukan Deimon Devil Bats yang diasaskan oleh tiga pelajar senior, Hiruma Yoichi, Kurita Ryukan, serta Gen Musashi dan dilatih oleh jurulatih Doburaku Sensei...

Cerita ini memang seronok kerana merupakan komik mengenai sukan bolasepak Amerika, yang tak pernah main dan tak faham sukan ini(sayalah tu) pun akan jadi faham sikit-sikit lepas baca komik ini. 

Memang seronok komik ini, tetapi sukar sedikit nak jumpa komik ini di Malaysia...yang diterjemahkan dalam bahasa Melayu...di Kinokuniya,KLCC ada komik ini, tetapi dalam bahasa Inggeris dan harganya kalau tak salah saya dalam 30 ringgit ke atas. Sekarang ini tengah usaha cari dalam facebook kalau ada yang berminat nak jual komik "Eyeshield 21 ini untuk saya lengkapkan koleksi komik ini.
Image may contain: people sitting and indoor
gambar ini bukan koleksi saya,saya ambil daripada grup jual beli komik, terliur tengok koleksi ini,

Satu lagi komik ialah Asahina Daigo atau Kisah Ahli Bomba....komik ini seperti tajuk dia ialah mengenai liku-liku cabaran yang dihadapi Asahina sebagai ahli bomba.... Asahina sebenarnya merupakan pelajar bermasalah di sekolah yang tidak mempunyai sebarang cita-cita dalam hidup, tetapi sebenarnya semasa kecil dia pernah diselamatkan oleh seorang ahli bomba semasa rumah Asahina terbakar.... Asahina sebenarnya hendak menyelamatkan anjing dia semasa kebakaran tersebut tetapi dia sendiri kemudiannya hampir mati akibat asap dan api yang marak tetapi mujur berjaya diselamatkan oleh ahli bomba lagenda tersebut. 

Image result for asahina daigo siren

Semenjak daripada peristiwa itu sebenarnya Asahina meletakkan cita-cita hendak menjadi ahli bomba cuma di sekolah dia dianggap sebagai pelajar bermasalah dan seolah-olah tidak mempunyai halatuju dalam hidup. Tetapi cikgu di sekolah beliau, Cik Ochiai telah berjaya merubah Asahina dan membuatkan Asahina kembali mengejar cita-citanya menjadi seorang ahli bomba.

Komik ini memang penuh dengan unsur suspen dan ada juga diselitkan unsur komedi, memang mendebarkan kalau baca komik ini...

Komik ini saya berjaya lengkapkan dengan membelinya daripada seorang kawan facebook dalam grup jual-beli komik...cuma bahasa Melayu yang digunakan dalam komik ini ialah bahasa pasar...jadi memang rasa kelakar sedikit bila baca dialog dalam komik ini.

Jadi komik merupakan antara koleksi kegemaran saya, lain orang lain minatnya, ada yang suka mengumpul novel, kalau yang minat artis tertentu, mereka akan mengumpul barangan seperti poster,album, baju dan lain-lain lagi yang akan menunjukkan minat mereka terhadap artis itu.

Perasaan bila dapat melengkapkan sesuatu koleksi itu merupakan satu kepuasan yang hanya pengumpul itu sendiri yang memahaminya....bagi orang lain mungkin kegemaran mereka mengumpul sesuatu hanya membuang masa dan wang ringgit tetapi bagi mereka ada sebab tersendiri sama ada koleksi itu dapat dijadikan pelaburan masa hadapan atau juga sebab lain yang hanya mereka sendiri mengerti.

Koleksi kegemaran anda pula? sudi-sudilah kongsi ya...mana tahu lepas ni saya berminat nak kumpul macam koleksi anda... =)

Thursday, October 12, 2017

October Book Giveaway by Blog Siqahiqa


nak join klik sahaja gambar =)

p.s-harap dapat menang buku "How To Be Interesting" 

Wednesday, October 11, 2017

Giveaway Refresh Blog






Assalamualaikum w.b.t


Jom join segmen giveway refresh blog anjuran blogger Sha...

Syarat nak join mudah sahaja...dan antara syarat kena tulis lagu yang menjadi kegemaran kita...

Jadi lagu yang menjadi kegemaran saya....banyak sebenarnya...tapi kebanyakkannya lagu-lagu yang dinyanyikan oleh Ramli Sarip/Sweet Charity... antara lagu yang saya minat "tangan-tangan amal, orang kota, batu, teratai, kamelia, musafir rindu dan banyak lagi....

Tapi untuk segmen ini, saya nak kongsikan lagu yang bagi saya menarik didengar...maksud yang agak mendalam juga lah...saya tak faham sangat maksud lirik lagu ini cuma seronok sahaja didengar..

Lagu ini merupakan OST bagi filem atau drama...tak pasti pula...tajuknya Hari-Hari Terakhir Seorang Seniman...tak pernah tengok lagi cerita ini...kalau tengok dekat klip musik ini nampak macam cerita sedih....

Lagu bertajuk Orang Tua Bersidi Sakti
Penyanyi: Ramli Sarip


OST Hari-Hari Terakhir Seorang Seniman.


orang tua bersidi sakti
asal pucuk pujangga songsang
berbapakan ratu
beribukan suri
berlidah fasih
berlelangit hitam
berdarah putih
berbulu roma songsang
tika hujan tidak berpayung
ribut petir tidak berlindung
berpencak sendiri
di gelanggang sepi
menadah terjah dengan dada
memacu gelombang ke pantai terbuka

dialah si tua bersidi sakti
yang sesat dalam kelana
penuh misteri
terbelit dalam lingkaran hari

mana realiti
mana ilusi

dialah si tua bersidi sakti
mengheret derita
dan menggalas mimpi
mencari dan terus mencari
titik penamat segala rawi

mencari dan terus mencari
titik penamat segala rawi

mencari dan terus mencari
titik penamat segala rawi

Sunday, October 8, 2017

Dalam gerabak

Tajuk : Dalam gerabak

Dalam gerabak yang sedang bergerak,
Melihat manusia yang pelbagai tingkah dan lagak,
Sepasang kekasih melangkah masuk ke gerabak,
Suasana sunyi dalam gerabak
Bertukar bunyi kepada suara mesra si gadis jelita,
Seolah beritahu semua manusia dalam gerabak,
Di sisinya, sang arjuna hak mutlak miliknya,

Dalam gerabak yang sedang bergerak,
Dalamnya ada manusia tapi belum tentu ada jiwa.
Sampainya ke stesen yang hendak dituju,
Kaki melangkah laju,
Keluar ke pintu,
Buat sepasang kekasih itu,
Ucapan khas dariku buatmu,
Selamat pengantin baru.

Wednesday, October 4, 2017

Kelas Tahanan



Assalamualaikum w.b.t.

Image result for school detention
sumber gambar: google images.



Terima kasih kerana sudi meluangkan masa membaca "post" di blog ini..

Semenjak kebelakangan ini, pelbagai isu yang berlaku dalam kalangan pelajar sekolah...

Isu daripada larangan guru merotan pelajar hinggalah kepada isu jenayah yang dilakukan pelajar sekolah.

Pelbagai pendapat dan pandangan yang diberikan....oleh itu saya juga ingin berkongsi pendapat mengenai isu ini di blog saya ini....

Berbalik kepada isu larangan guru merotan pelajar, barangkali sistem pendidikan kita meniru sistem pendidikan barat...di mana terdapat larangan guru merotan pelajar...kalau kita tengok cerita "orang putih" biasanya kita dapat lihat di mana pelajar yang bermasalah tidak akan dirotan oleh guru mereka.

Tetapi sebaliknya, mereka akan dikenakan kelas tahanan atau dalam bahasa inggeris, "detention class"...di mana selepas habis waktu persekolahan mereka akan ditahan dan duduk berseorangan bersama-sama guru mereka... maka akan bermula seisi kaunseling...guru akan cuba mencari punca dan sebab mengapa murid tersebut menjadi bermasalah...

Secara jujur, saya berpendapat konsep ini agak bagus tetapi sesuai dan bolehkah di amalkan di Malaysia?

Sekiranya seorang guru memberitahu kepada ibu bapa pelajar yang anak mereka dikenakan kelas tahanan, bagaimanakah reaksi mereka? Pada pendapat saya, mereka akan merasa marah dan tersinggung kerana perkataan tahanan itu sendiri memberi definisi yang anak mereka melakukan kesalahan berat dan seolah-olah penjenayah yang ditahan.

Barangkali mereka akan menyerang guru dan memarahi pihak sekolah... tetapi barangkali juga ada ibu bapa yang memahami tujuan pelaksanaan kaedah seperti itu...cuma barangkali nama itu perlu ditukar daripada dikenakan kelas tahanan kepada seisi kaunseling...

ya, di negara kita, Malaysia sudah wujud seisi kaunseling ini....tetapi berdasarkan pengalaman saya sendiri yang dikenakan kelas kaunseling semasa sekolah...bagi saya tidak begitu berjaya...Hal ini kerana guru kaunseling sekolah saya waktu itu lebih berminat mengurat pelajar perempuan di sekolah saya berbanding benar-benar mengambil perhatian terhadap masalah pelajar...

Tetapi itu pengalaman saya, saya percaya ramai lagi guru kaunseling di Malaysia yang benar-benar komited terhadap tugas mereka.....dan ramai yang telah berjaya membantu pelajar keluar daripada masalah mereka dengan mendengar masalah mereka dan bukannya sekadar memberi majalah untuk dibaca kepada pelajar yang dikenakan kelas tahanan sementara menunggu seisi tersebut habis.

Kesimpulannya, pada pandangan saya sekiranya kita ingin mengaplikasi kelas tahanan di sekolah barangkali kita perlu mempunya "mindset" yang betul serta kaedah yang betul sekiranya ingin melaksanakan sistem pendidikan seperti ini.

Ini hanyalah pendapat peribadi saya, saya berharap agar pembaca atau sesiapa sahaja yang terbaca "post" ini dapat memberi pendapat dan pandangan mereka.

Moga ada manfaatnya "post" kali ini...

Insya-Allah...

amin.

Friday, September 29, 2017

Selamat Datang Bulan Oktober

Assalamualaikum w.b.t

                                              Image result for oktober.


Lama betul saya tidak menulis di blog ini....

Sudah hampir masuk bulan Oktober....

Istimewanya bulan ini bagi saya kerana merupakan bulan kelahiran saya...

Masuknya bulan ini juga bermaksud saya kena membayar cukai jalan bagi kenderaan saya, senang ambil tarikh yang sama dengan harijadi....supaya tak lupa nak bayar....

Baru-baru ini saya ada terbaca yang mengatakan bahawa blog sekarang sudah semakin tidak mendapat tempat di kalangan pengguna internet....

Mereka lebih senang dan selesa melayari facebook ataupun instagram....

Secara jujur,saya berpendapat memang blog semakin sukar untuk bersaing dengan facebook atau instagram...

Tetapi saya secara peribadi lebih suka menggunakan blog untuk berkongsi pemikiran,hasil tulisan dan pelbagai perkara yang mungkin sesuai untuk saya tulis dan kongsi dalam blog saya ini.

Semoga saya terus konsisten dalam dunia blogging ini, dan juga seikhlas terima kasih kepada kawan saya Amer Hazreq kerana sudi memberi dorongan dan galakkkan kepada saya untuk terus berblogging.  Terima kasih kerana sudi menjadi kawan semasa senang dan tidak pernah meninggalkan aku waktu susah.

Semoga kita semua dimurahkan rezeki dan sukses dalam kehidupan ini.

Insya-Allah. amin.

Sunday, September 3, 2017

Terima kasih



Terima kasih kerana masih sudi melawati blog ini,

Terima kasih kerana masih sudi meninggalkan komen,

Terima kasih kerana sudi menjadi rakan di alam maya,

Terima kasih kerana masih sudi letak blog ini di bloglist kalian,

Sudah berbulan lama tidak update blog,

Tetapi kalian masih sudi melawati blog ini,

Hanya terima kasih yang mampu dicoretkan.

Terima kasih.
Image result for terima kasih


Saturday, September 2, 2017

Selamat Hari Raya Aidiladha


Wednesday, June 28, 2017

SHRAMZB


Sunday, February 26, 2017

Rejection




Kena reject memang tak seronok,kena reject masa minta kerja,kena reject dengan perempuan, kena reject dalam berniaga, tetapi itulah kehidupan, marilah kita bersama-sama teruskan perjalanan ini........

Semoga kita semua berjaya...

insya-Allah...

amin.

Thursday, February 23, 2017

Hiburan santai

Dengan nama Allah s.w.t yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang...


Ventriloquist......... biasa atau pernah dengar tak perkataan ini?

Ventriloquist ini dalam bahasa mudahnya merupakan seseorang yang mampu mengeluarkan suara tanpa perlu menggerakkan bibir atau mulutnya...... selalunya mereka membuat persembahan menggunakan patung/puppet

Setakat ini, kebanyakkan ventriloquist berasal daripada negara barat, Malaysia mungkin ada...tapi barangkali tidak seramai negara barat.

Seronok juga rasa layan persembahan ventriloquist ini sekali-sekala....

Jom tengok persembahan yang saya rasa agak menarik untuk disaksikan~




sekali-sekala layan hiburan santai...

best juga =)

Wednesday, February 22, 2017

Terima kasih atas hadiah ini

Dengan nama Allah s.w.t yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang...


Terima kasih kepada blogger CikLa Shahril sebab sudi bagi hadiah......

Hadiah sebab saya antara pemenang bagi top commentators di blog beliau......

ini linknya~



Cantik hadiahnya~

sebuah bingkai gambar  =)


sebuah bingkai/frame gambar....serius cantik........gambar dalam bingkai tu macam objek timbul~dah macam 3D rasanya  =)


terima kasih kepada blogger cikla atas hadiah ini........ tambah berseri bilik/s.o.h.o saya lepas ini bila gantung frame ini.......... =)

semoga hadiah ini akan terus memberi semangat untuk saya terus aktif dalam dunia blogging ini...

semoga murah rezeki kepada semua blogger......

insya-Allah...

amin.

Sunday, February 19, 2017

Giveaway Sephia by Nik Ainaa

                               giveaway blogger, blogger Malaysia, Sephia by Janna Nick, giveaway Nik Ainaa

klik banner untuk join =)

Wednesday, February 15, 2017

Matlamat

Dengan nama Allah s.w.t yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang......


                                             Image result for lasik


Penyakit rabun dapat dipulihkan, itulah matlamat hidup yang ingin benar dikecapi......

Baru-baru ini tular di media sosial mengenai seorang wanita yang bebas daripada penyakit rabun dengan menggunakan pembedahan lasik......

Tetapi, harga bagi kos rawatan pembedahan lasik ini mahal.........

Sukar juga nak dicapai.........

Tidak mengapalah, moga sebelum mati.......harapnya dapatlah matlamat ini dicapai...........

Doakan semoga matlamat ini tercapai......


insya-Allah...

amin.


p:s-Sekiranya ada pembaca yang mengetahui tempat melakukan lasik dengan harga yang berpatutan serta selamat, moga sudi-sudikanlah berkongsi kisah.....


Tuesday, February 14, 2017

Sijil

Segulung sijil yang sudah lama diperolehi semasa belajar mengenai etika penggunaan internet....


sijil,etika penggunaan internet



Momentum menulis agak tenggelam..........

Semoga saya kembali rajin menulis dan update blog ini........

insya-Allah...

amin.

Monday, February 6, 2017

Top commentators January 2017 ciklapunyabelog.blogspot.my


Dengan nama Allah s.w.t yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang...


Syukur saya telah terpilih sebagai salah seorang pemenang bagi

Top commentators January 2017. bagi ciklapunyabelog.blogspot.com

                                                 Top commentators January 2017.

Ini linknya~



Jadi terima kasih sekali lagi kepada cikla kerana sudi memilih saya sebagai salah seorang pemenang

Maaf juga sebab lambat bagi respons, agak sibuk sikit awal bulan Februari ini.


Alhamdulillah rezeki.

Semoga ini akan terus memberi semangat untuk saya terus menulis blog.


insya-Allah...

amin.

Tuesday, January 31, 2017

Sembang Tak Boleh Menang


Dengan nama Allah s.w.t yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang...


                                                      Image result for sembang

Seloka Sembang Tak Boleh Menang

Tak boleh menang, memang tak boleh menang

Bila bersembang, dia sahaja kencang,

Tak boleh menang,memang tak boleh menang

Bila kata susah zaman sekarang,

Dia suruh tengok negara orang,

Tak boleh menang,memang tak boleh menang

Bila kata harga petrol naik,

Dia suruh simpan motor,kereta, naik basikal balik.

Tak boleh menang,memang tak boleh menang

Bila kata ketua buat keputusan pelik-pelik,

Dia kata usah masuk campur, ikut sahaja mereka semua tu cerdik-cerdik.

Tak boleh menang,memang tak boleh menang

Bila bagi fakta,

Dia kata itu semua auta, saja nak bagi sedap cerita,

Tak boleh menang,memang tak boleh menang

Bila kata rasa terbeban,

Dia kata kita kurang usaha, banyak sangat makan.

Tak boleh menang, memang tak boleh menang,

Bila bersembang dengan macam ini punya orang,

Sembang sampai pokok boleh tumbang,

Rumah boleh terbang.


Suka hatilah pakcik, saya nak balik. Semoga Malaysia maju, rakyat aman harmoni.


semoga ada manfaatnya "post" kali ini,

insya-Allah...

amin.

SEGMEN ICE BREAKING BY MELLYA

iceBreaking

Tuesday, January 24, 2017

Contest SEO : Belajar Buat Blog


Dengan nama Allah s.w.t yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang...

Zaman sekarang arus teknologi semakin pesat.

Kewujudan media sosial menjadikan dunia digital semakin merubah gaya dan corak hidup masyarakat.

Kepesatan ini juga menyebabkan media sosial yang dahulunya pernah gah semakin lenyap akibat persaingan media sosial lain yang lebih menjadi pilihan. Contohnya, laman sosial myspace lenyap akibat kewujudan facebook.

Tetapi, saya berpendapat blog masih lagi sebuah medium media sosial yang masih boleh diterima pakai kerana identiti jenama blog itu sendiri selain mempunyai komuniti tersendiri yang menarik minat seseorang menjadi blogger, contohnya saya sendiri yang memilih untuk menjadi seorang blogger. Proses belajar buat blog dan menjadi seorang blogger bagi saya merupakan satu perjalanan yang menarik.

Mempunyai blog,belajar buat blog atau menjadi seorang blogger masa kini bukanlah satu perkara baru. Pendedahan mengenai blogger-blogger yang berjaya menjadi personaliti sehingga menjadikan blogger sebagai kerjaya sepenuh masa ternyata menarik minat banyak golongan untuk menjadi seorang blogger.

Saya sendiri, secara jujur, niat untuk menjadi blogger bertitik tolak bermula dengan niat untuk sekadar berkongsi kisah, atau secara ringkasnya mempunyai diari atas talian, sebab agak janggal bagi seorang lelaki untuk mempunyai diari peribadi, di mana secara umumnya, golongan perempuan yang lebih berminat untuk mempunyai diari peribadi,selain disebabkan saya percaya kalau saya menggunakan carai konvensional untuk menulis diari, dua kemungkinan besar yang akan jadi kepada diari saya, ialah hilang atau saya hilang semangat(malas) untuk terus menulis. Maka, saya mengambil keputusan untuk belajar buat blog, mewujudkan sebuah blog dan menjadi seorang blogger.

Jadi, dengan mempunyai blog, maka tidak wujud risiko untuk saya hilang diari dan akan lebih memberi semangat untuk saya terus menulis.

Baik, zaman sekarang ini dengan menggunakan blog turut membolehkan seseorang itu meraih pendapatan, sama ada secara sampingan atau memilih untuk menjadi seorang blogger sepenuh masa.
Tetapi memerlukan usaha, ilmu dan kemahiran dalam memastikan perkara ini berhasil.

Saya tidak mempunyai ilmu blog yang hebat untuk ditulis, tetapi saya percaya dengan berbekalkan sedikit pengalaman saya menjadi seorang blogger, sedikit sebanyak dapat membantu kepada mereka yang dalam usaha untuk belajar buat blog.

Sedikit cara atau tips yang boleh dikongsikan kepada mereka yang sedang belajar buat blog:

1) Menyertai pertandingan yang dianjurkan blogger lain. Sebagai contoh, blog coretananuar.com kini menganjurkan pertandingan CONTEST SEO:Belajar buat blog.  Maka ini merupakan peluang untuk blogger meningkatkan tahap penulisan di samping memperolehi pendapatan sampingan.




2) Rajin berblogwalking ke blog-blog lain. Walaupun kita mempunyai blog, tetapi dengan membaca blog-blog yang ditulis blogger lain akan memberi manfaat kepada kita. Selain kita dapat meningkatkan ilmu, kita juga dapat menambah kenalan blogger, selain meningkatkan bilangan pengunjung dan followers di blog kita.

3) Rajin menulis. Hal ini nampak mudah, tetapi hakikat sebenarnya tidak begitu. Menulis di blog merupakan satu komitmen yang harus diberi perhatian dan tumpuan secukupnya. Tetapi, kebiasaannya, terdapat komitmen lain yang harus kita beri tumpuan dan keutamaan seperti hal keluarga, masalah peribadi dan pelbagai urusan lain yang menyebabkan kita berasa agak sukar untuk menulis di blog.

Kesimpulannya, belajar buat blog, adalah sama seperti proses kita belajar benda-benda lain, ianya memerlukan niat  yang betul, kemahuan untuk melakukannya, serta sebab yang kukuh untuk terus melakukannnya. Analoginya, sama seperti kita ingin belajar memandu kereta, kita perlu mempunyai niat yang betul, kemahuan dan komitmen untuk belajar memandu, semangat untuk belajar memandu dan mempunyai kemahiran memandu walaupun kita mungkin akan berasa kekok di permulaan proses pembelajaran itu.

Satu perkara yang ingin saya kongsi, selain peringatan terhadap mereka yang dalam proses belajar buat blog termasuk saya sendiri, tulislah perkara yang memberi manfaat kepada orang ramai, bukannya menggunakan blog sebagai satu medium untuk menghancurkan sesuatu pihak atau individu, tulislah dengan niat dan harapan ianya akan menjadi satu manfaat dan berguna kepada ramai pihak. Semoga dengan hasil penulisan di blog kita akan merubah kehidupan sama ada kepada diri sendiri atau kepada sesiapa sahaja menjadi lebih baik, lebih harmonis,serta yang lebih utama menjadi bekal kepada kita di dunia dan akirat.

Saya percaya menulis dengan jiwa yang ikhlas akan terasa lebih puas.

p:s- entri ini merupakan post bagi tujuan pertandingan Contest SEO : Belajar Buat Blog

contest ini turut disertai oleh:



  1. CALRASEPATRICK
  2. NONASANI 
  3. MISSOBSESI 
  4. SAYIDAHNAPISAH 




semoga ada manfaatnya "post" kali ini.

insya-Allah....

amin.

Monday, January 23, 2017

Hapuskan sahaja


Hapuskan sahaja

Ku lihat mesej lama ,

Mesej yang pernah ku hantar kepada dia,

Penuh dengan jenaka tiada ketawa,

Hanya kata-kata khayalan,

Betapa dulu aku hanya membuang masa,

Mengejar sesuatu yang tidak kesampaian,

Hapuskan sahaja,

Mesej-mesej itu,

Tidak perlu lagi hidup dalam khayalmu,

Candu angan-angan itu sedang membunuhmu,

Dia kini sedang bahagia,

Jadi usah kau penuhkan kognitifmu itu,

Dengan hidup palsu ,

Hapuskan sahaja,

Nama dia dalam hidupmu,

Usah kau rasa dengki dan iri,

Dia layak dan seharusnya bahagia,

Atas izin-Nya asbab usaha dia,

Hapuskan sahaja,

Segala angan mu,

Tiba saat dan waktu,

Bangkit daripada kamar beradu,

Mulakan sebuah perjalanan,

Biarpun jaraknya tidak sampai sebatu,

Itu lebih baik daripada kau duduk membisu,

Hapuskan sahaja segala cerita lama,

Sekarang mari buka kitab baru.

Terima kasih atas pengalaman dahulu,

Semoga dia sentiasa tersenyum,

Mengetahui dia sedang bahagia sudah cukup menyenangkan aku,

Maka kini masa untuk aku mencari senyumanku pula.



doakan kejayaan saya dunia akhirat.



Sunday, January 22, 2017

3 kuntum 2 ringgit

Dengan nama Allah s.w.t yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.


Image result for bunga kantan hd
sumber gambar:googleimages
                                                     


"3 kuntum 2 ringgit," 

Ini merupakan harga bagi bunga kantan yang dijual oleh seorang penjaja di pasar borong tempat saya berniaga.

Sebenarnya, tindakan seperti ini hanya menyebabkan berlakunya kerugian kepada penjaja-penjaja lain.

Penjaja lain termasuk saya menjual sekuntum bunga kantan dengan harga rm1.00  Manakala modal bagi sekuntum bunga kantan yang dijual pembekal kepada penjaja seperti saya ialah 80 sen sekuntum.

Maka tindakan penjaja tadi yang menjual harga bunga kantan 3 kuntum rm 2.00, maka harga bagi sekuntum bunga kantan yang dijual penjaja ini lebih kurang 60 sen sekuntum.

Tindakan penjaja ini yang bertindak menjual harga bunga kantan lebih rendah berbanding penjaja lain, mungkin akan memberi keuntungan kepada penjaja ini. Penjaja ini tidak perlu membayar duit lesen dan sewa tapak yang dibayar penjaja lain seperti saya dan penjaja lain.

Penjaja ini berniaga dengan tidak mempunyai lesen berniaga, malah mempunyai kebun bunga kantan. Maka penjaja ini boleh menjual dengan harga seperti ini. Tetapi, tindakan ini akan memberi kesan kepada penjaja-penjaja lain.

Pengguna pastinya akan membeli di tempat yang lebih murah kan?

Tidak salah mahu berniaga sekali, lebih ramai berniaga lebih meriah dan seronok, tetapi usahlah bermain harga sehingga menyebabkan berlakunya kejatuhan harga sesuatu barang dagangan.

Sekiranya penjaja ini menjual sekuntum bunga kantan dengan harga 60 sen, sedangkan penjaja lain menjual sekuntum bunga kantan dengan harga rm1.00, maka pembeli akan membeli daripada penjaja yang mana? rm 1.00 atau 60 sen??

Hasil untung menjual sekuntum bunga kantan yang biasanya diperolehi penjaja kecil seperti saya ialah 20 sen sahaja. Jika penjaja ini menjual bunga kantan dengan harga 60 sen, sedangkan modal sekuntum bunga kantan 80 sen, maka bukan sahaja penjaja lain tidak mendapat untung, malah tidak pulang modal jika mengikut tindakan penjaja ini menjual sekuntum bunga kantan 60 sen, malah harus ditambah pula modal sebanyak 20  sen.

Tulisan ini bukan bermaksud saya mempunyai sifat dengki, atau iri hati terhadap penjaja lain. Tetapi sebagai penjaja, bukankah kita inginkan keuntungan walaupun sedikit dalam urusan perniagaan.

Hendak ditanam sendiri bunga kantan, bukanlah semua penjaja mempunyai tanah untuk bercucuk tanam. 

Jika penjaja tersebut mengikut harga pasaran dengan menjual sekuntum bunga kantan seperti penjaja lain, rm 1.00, bukankah penjaja itu juga yang beroleh keuntungan?

Saya tidak mahu berjumpa atau bercakap secara terus dengan penjaja ini, takut nanti dikatakan saya ini mempunyai sifat dengki terhadap bangsa sendiri untuk berniaga dan mencari rezeki.

Moga hasil penulisan di blog ini, dapat menjadi panduan, jika dizinkan oleh Allah s.w.t akan sampai kepada penjaja ini atau kepada sesiapa sahaja yang mendapat manfaat hasil daripada "post" ini.

Ini bukan tulisan kerana sifat dengki, cuma ingin berkongsi suka duka dalam perniagaan walaupun cuma berjaja kecil-kecilan.


Semoga ada manfaatnya "post" kali ini.

insya-Allah...

amin.