Pagis

Sunday, November 27, 2016

Giveaway Syukur Selalu 2016 Pembaca Blog Hasrul Hassan

giveaway

klik gambar untuk join =)

Thursday, November 24, 2016

Daun tenggek burung

Dengan nama Allah s.w.t yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang....

 daun tenggek burung
sumber gambar:kebunkampung.blogspot.com

Baiklah, sedikit perkongsian mengenai daun tenggek burung.

Daun tenggek burung merupakan daun yang lazimnya dijadikan ulam dalam makanan.Rasanya agak kelat dan biasanya dimakan dengan nasi. Daun tenggek burung juga boleh digunakan dalam masakan nasi kerabu.

Hasil carian saya daripada beberapa laman web mengenai khasiat daun tenggek burung, maka info yang saya dapat mengenai kelebihan makan daun tenggek burung ialah seperti berikut:

1) merawat tekanan darah tinggi
2) melancarkan peredaran darah
3) menyegarkan badan
4) mengecutkan rahim wanita selepas bersalin
5) menghilangkan lenguh di badan

sumber: http://www.khasiatherba.com/ulam/khasiat-pucuk-tenggek-burung.html
              http://warisanpetani.blogspot.my/2016/01/pokok-tenggek-burung.html

Pokok tenggek burung ini difahamkan juga dikenali sebagai pokok cabang tiga atau tapak itik.

Saya ada menjual daun tenggek burung ini di pasar borong Taman Merdeka, Melaka. Harganya cuma RM 1.00 seikat. Jika pembaca atau sesiapa sahaja terbaca "post" ini jika berkesempatan untuk datang ke pasar borong Melaka, dijemput singgah ke tapak niaga saya dan membeli ulam tenggek burung ini. Selain ulam tenggek burung, saya juga ada menjual ulam lain seperti pucuk gajus, ulam raja, pucuk paku dan lain-lain lagi.

Semoga ada manfaatnya "post" kali ini,

insya-Allah...

amin.


Tuesday, November 22, 2016

Giveaway Kek Lapis Sarawak by Ain Syahirah

giveaway kek lapis sarawak
klik gambar untuk join. =)

ps- rindu dekat kek lapis
pss- rindu lagi dekat zaman study dekat UNIMAS 

Sunday, November 20, 2016

10Fastfingers.com

Dengan nama Allah s.w.t yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang...

Sedikit perkongsian daripada saya untuk meningkatkan tahap kecekapan menaip dengan menggunakan PC atau laptop.

Terdapat sebuah laman web yang membolehkan kita melatih jari-jemari untuk menaip dengan pantas.Laman web tersebut ialah 10fastfingers.com. Url bagi laman web 10fastfingers ialah https://10fastfingers.com/



Saya kebetulan mengetahui mengenai kewujudan laman web ini kerana terdapat satu iklan jawatan kosong di facebook untuk jawatan "Data Entry". Namun begitu, calon yang berminat untuk memohon jawatan tersebut digalakkan atau dinasihatkan supaya membuat latihan di laman web 10fastfinger.com terlebih dahulu.

Menerusi laman web 10fastfinger.com ini, terdapat beberapa kategori yang boleh dipilih oleh pengguna bagi meningkatkan tahap kecekapan menaip.

Oh ya, pengguna juga perlu menyelesaikan tugas menaip mengikut masa yang ditetapkan sebelum boleh pergi ke tahap yang seterusnya. Seperti main games, habis satu level maka dapat unlock satu level lagi.

Jawatan "Data Entry" pula jika menurut deskripsi tugas yang diberi, pekerjaan ini memang memerlukan tahap kecekapan menaip yang tinggi. Hal ini kerana pekerja harus cepat memasukkan sesuatu maklumat dalam sistem. Justeru, semasa temuduga, maka ujian menaip akan diberi untuk menilai tahap kecekapan menaip calon tersebut.

Saya dah mencuba laman web 10fastfinger.com untuk mengetahui dan meningkatkan tahap kecekapan menaip saya. Tetapi saya hanya berada di paras biasa-biasa sahaja iatu di mana tahap kecekapan menaip saya berada di kategori "average" sahaja.

Tetapi, tidak mengapalah, saya tetap ingin mencuba untuk memohon jawatan tersebut walau jawatan tersebut hanya sekadar "part-time position sahaja". Sejam dibayar rm 8.00, duit juga tu. Doakan saya berjaya mendapat jawatan tersebut.

Semoga ada manfaatnya "post" kali ini.

insya-Allah...

amin.

Saturday, November 19, 2016

"Heliza"


Friday, November 18, 2016

SEGMEN: JOM BLOGWALKING BERSAMA AYUINSYIRAH


klik banner untuk join =)

Thursday, November 17, 2016

Segmen Blog Review Safirul Amar

segmen blog review
klik banner untuk join =)
*tarikh tutup penyertaan Ahad ni 20/11/2016

Wednesday, November 16, 2016

Lost in Light

Poem: Lost in Light

Image result for lost in light
             picture from google images


There is a boy,
Actually he already a man,
But for him, that just in his number of age,
Inside his mind, he firmly believe,
He still a boy,
That want to play everyday.

He live in  a crowded society,
Unfortunately,
It just consist of human,
Not humanity.

Be a man,
Face the realities now,
Change the way you are now,
Insists some of his friend,
The boy begin to feel,
Lost in light.

Along his walking,
He take a look,
In other people surroundings,
Some of them have reach checkpoint,
Wins a special prizes,
Have a smile,
In their face.

In his journey,
He ask himself,
The uncertain story,
That will happen.

However,
It seems just a repeat story,
He feels exhausted,
Keep going on the journey.

It seems happen,
Yesterday,
Just stand still,
And days gone day by day.

However,
This story about today,
Just keep walking,
Keep searching.

Every time he open his eye,
Still alive,
Still looking,
Meaning of life.

He hold his hand tight,
Keep it close to heart,
Hoping he will not get lost,
Lost in light.

written by: At-Tarmizi.
date been created: do not remember

*forgive me for any grammar errors, I still in learning process* 

Tuesday, November 15, 2016

Mega Giveaway By Blogger's Family 2016


klik banner untuk join =)

*saya tiada Instagram

saya tag:
1)abam kie http://www.zukidin.com/
2) safirul amar azmi  safirulamar.com
3)ayunie ramli http://ajussix.blogspot.my/

Monday, November 14, 2016

Permulaan Pertama Dalam Mencapai Matlamat


Dengan nama Allah s.w.t yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihi...

Sebenarnya saya mempunyai satu cita-cita, atau matlamat dalam hidup ini.

Saya sangat kagum melihat seseorang penebar roti canai, gerak tangan semasa menebar roti canai menarik perhatian saya, sehingga saya memasang matlamat supaya saya tahu untuk menebar roti canai.

Sekiranya ada pembaca atau yang terbaca blog ini perasan, saya pernah melukis tentang impian dan matlamat saya sebelum menutup mata dan meninggalkan dunia ini, impian tersebut ialah belajar mengaji dan satu laginya ialah dapat menebar roti canai.

Disebabkan itu, saya mencari-cari cara dan teknik menebar roti canai semasa melayari internet. Saya mencarinya melalui You Tube, tetapi hampa kerana tidak berjumpa teknik-teknik dan cara menebar roti canai.

Sehinggalah saya berjumpa dengan blog Hairul.com, blog yang berkongsi panduan memulakan perniagaan berasaskan makanan. Salah-satu panduan tersebut ialah cara-cara menebar dan membuat roti canai.

Tidak berlengah lagi, saya terus membelinya.

Hari ini, DVD panduan membuat roti canai telah sampai ke rumah saya, inilah gambar DVD tersebut.




Maka, diharapkan DVD ini dapat menjadi titik mula kepada saya dalam usaha untuk mencapai matlamat dapat menebar roti canai sendiri.

Diharapkan kepada pembaca atau sesiapa sahaja yang terbaca blog ini dapat mendoakan supaya saya dapat mencapai matlamat ini.

Semoga atas doa kalian maka tercapailah matlamat ini.

Sekiranya ada yang berminat untuk mendapatkan DVD ini boleh layari laman web hairul iaitu hairul.com, banyak panduan,artikel dan tips yang diberi oleh Tuan Hairul dalam blog beliau. Panduan dan perkongsian itu datangnya daripada pengalaman beliau sendiri.

Semoga ada manfaatnya "post" kali  ini,

insya-Allah.

amin.

Sunday, November 13, 2016

Resipi Ayam Masak Kicap Orang Bujang



Dengan nama Allah s.w.t yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang...

Image result for chef cartoon
sumber gambar:google.com


Sedikit perkongsian resipi ayam masak kicap yang mudah dan menjimatkan masa...maklumlah orang lelaki yang bujang bila masak maka akan buat resipi yang seringkas dan secepat yang boleh...

Ok...mula-mula sekali bahannya ialah

1) ayam- sebab nak masak ayam masak kicap maka dah tentu kena ada ayam kan? terpulang berapa banyak bahagian/ketul ayam yang nak dimasak...

2) serbuk kunyit- untuk tujuan menggoreng ayam

3) garam-untuk memberi rasa dalam masakan..tak perlu bubuh banyak,risiko untuk kena darah tinggi

4)ajinamoto- untuk memberi rasa dalam masakan tapi tak perlu bubuh banyak sangat, tak berapa elok untuk kesihatan

5)bahan tumis:
                          1) bawang putih
                           2) bawang merah
                           3) halia
- berapa ulas bawang, terpulang kepada diri sendiri.......

6) kicap manis- berapa banyak sukatannya terpulang kepada diri sendiri

7) secawan air...seeloknya gunakan air masak/suam

Ok, cara-cara nak masak

1) gaul ayam dengan serbuk kunyit dan garam.
2) panaskan minyak masak, lepas tu goreng ayam yang telah digaul dengan garam dan serbuk kunyit tadi.......minyak masak tu sukatannya agak-agak cukup untuk menggoreng ayam, sebab minyak masak harganya dah mahal sekarang ni......

-dah siap digoreng, angkat ayam dan letak ketepi sebentar.

3) masukkan bahan tumis pula ke dalam kuali yang digunakan untuk goreng ayam tadi...dan tumis sehingga kekuningan.......

4) masukkan secawan air, kicap dan ayam yang digoreng tadi....kacau sehingga ayam empuk.

5) masukkan sesudu kecil garam dan ajinamoto....kacau sehingga sebati......

6) dah siap...tapi nak lagi sedap, masukkan cili padi dan bawang besar.....kacau sehingga sebati, dan biarkan selama beberapa minit.

7) hidangkan untuk dimakan.........

Ok, itu sahaja...resipi ini ringkas dan menjimatkan masa, sesuai untuk golongan bujang......sama-samalah kita belajar memasak........banyak aspek sebenarnya yang kena dipelajari...teknik memotong bawang yang betul, sukatan minyak masak yang diperlukan, tempoh masa untuk ayam goreng benar-benar masak dan banyak lagi perkara yang perlu diberi perhatian.

"Maaflah, gambar ayam masak kicap saya buat tadi tak ada, dah habis dimakan"

Semoga ada manfaatnya post kali ini...

Insya-Allah...

amin.




Saturday, November 12, 2016

Segmen 48 Jam Mya


klik banner untuk join =)

Friday, November 11, 2016

Keluarga dengan sebuah motorsikal



Dengan nama Allah s.w.t yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihi...

Image result for ride a motorcycle many person cartoon
sumber gambar: google images


Pagi tadi, semasa sedang menukar tayar motorsikal abang saya yang "botak" bermakusd tayar bunganya sudah tiada, terdapat sebuah keluarga yang turut datang ke bengkel tersebut dengan menaiki motorsikal.

Keluarga itu terdiri daripada pasangan suami isteri yang masih muda, saya kira dalam lingkungan 30-an, bersama-sama dua orang anaknya yang masih kecil, seorang perempuan dan seorang lelaki atau kedua-duanya perempuan, saya pun tidak pasti.

Tetapi, yang menarik minat saya ialah keluarga tersebut datang ke bengkel itu bukan untuk membaiki motorsikal, sebaliknya datang untuk menjual motorsikal. Barangkali motorsikal yang dinaiki sebab saya melihat si isteri semasa berbincang dengan tauke bengkel tersebut kerapkali menunjuk ke arah motorsikal tersebut.

Tujuan menjual motorsikal itu barangkali untuk membeli motorsikal yang lain atau mungkin juga atas faktor ekonomi keluarga.

Sebenarnya yang menarik minat saya semasa keluarga ini datang ke bengkel tersebut, kenangan saya semasa kecil tiba-tiba datang kembali ke ingatan saya.

Sewaktu itu, arwah bapa saya, bersama-sama dengan emak saya akan membonceng motorsikal Suzuki RC atau panggilannya motor kapcai. Saya pula duduk  di tengah-tengah antara mak dan arwah bapa saya.

Tidak begitu selesa tetapi terasa ianya satu memori yang sukar dilupakan.

Saya percaya, nanti sewaktu kedua-dua anak pasangan tersebut semakin membesar, mereka juga akan menyimpan dan menghargai kenangan saat-saat mereka sekeluarga menaiki motorsikal tersebut untuk menuju ke sesuatu destinasi.

Tidak begitu selesa tetapi memberi pengalaman yang bermakna dalam kehidupan.

Kini, motorsikal arwah bapa saya juga sudah lama dijual, malah saya juga kini mempunyai motorsikal sendiri, walaupun bukan motorsikal yang mahal harganya tetapi saya bersyukur kerana mempunyai kenderaan yang membolehkan dan menyenangkan saya untuk bergerak.

Saya yakin dan percaya dalam kalangan pembaca atau sesiapa yang terbaca "post" ini pasti mempunyai pengalaman dan kenangan seperti ini.

Pengalaman dan kenangan yang memberi makna tentang nilai sebuah keluarga, susah-payah seorang ayah dan ibu dalam membesarkan anak-anak, serta kemanisan pengalaman yang mungkin sudah tidak dapat dirasai lagi.

Semoga setiap ayah,bapa,abi dalam dunia ini selamat dunia dan akhirat.

Semoga setiap ibu, emak, umi dalam dunia ini selamat dunia dan akhirat.

Semoga ada manfaatnya "post" kali ini.

insya-Allah...

amin.

Thursday, November 10, 2016

Revolusi Sekeping Roti Canai


Dengan nama Allah s.w.t yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang...


Ini hanya sekadar sebuah pemerhatian daripada keadaan sekeliling......

Sekeping roti canai yang dahulunya berharga 60 sen kini meningkat kepada seringgit sekeping. Ironinya, saiznya tidak pula meningkat sebaliknya semakin mengecil.

Faktor utama yang boleh dikaitkan barangkali ialah kenaikkan harga barang, nilai matawang yang tidak menentu.

Peniaga roti canai harus memikirkan pelbagai kos dalam menghasilkan sekeping roti canai, bahan-bahan untuk menghasilkan roti canai juga barangkali telah meningkat. Maka, mereka juga terpaksa meningkatkan harga sekeping roti canai, dalam usaha mencari rezeki.

Roti canai seperti sudah menjadi satu identiti, budaya masyarakat Malaysia, bersarapan sekeping roti canai sebelum memulakan kerja. Menikmati sekeping roti canai sambil menonton perlawanan bola sepak bersama-sama kawan, merupakan satu keseronokkan dan nikmat dalam hidup.

Masa akan datang, berapakah agaknya nilai sekeping roti canai?

Salah satu impian saya ialah dapat mempelajari teknik menebar dan membuat roti canai, doakan saya berjaya.

Semoga ada manfaatnya "post" kali ini......

insya-Allah...

amin.




Wednesday, November 9, 2016

Sudah beransur pulih



Dengan nama Allah s.w.t yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihi...

Image result for smile


Syukur kepada-Nya...bengkak dalam telinga sudah sembuh.

Sepanjang tempoh sakit tidak banyak yang boleh dilakukan, malah hendak menulis di blog juga agak sukar, sakit kepala dan telinga agak menggangu.

Berkat doa daripada semua, maka kesakitan itu semakin pulih, ubat yang diberi doktor juga berjaya dihabiskan.

Semasa melalui tempoh kesakitan telinga ini, pendengaran agak terjejas dan adakalanya menyukarkan orang di sekeliling untuk berkomunikasi.

Betapa kesakitan ini menyedarkan diri tentang nikmatnya pendengaran yang dikurniakan.

Bukan itu sahaja, kesakitan ini menurut doktor barangkali berpunca daripada serangga yang memasuki telinga dan sekiranya keadaan ini dibiarkan berlanjutan, barangkali perkara yang lebih serius akan berlaku. Hanya berpunca dari serangga yang kecil tetapi mampu memberi kesan yang besar.

Terima kasih kepada semua yang mendoakan kesihatan saya, hanya Allah s.w.t yang mampu membalasnya. Terima kasih sekali lagi kepada mereka yang membaca atau terbaca blog ini, semoga kalian sentiasa berada dalam keadaan sihat sejahtera selalu.


Semoga ada manfaatnya "post" kali ini.......

insya-Allah...........

amin.