Pagis

Thursday, February 16, 2012

Tekanan



As-salam

Tekanan

Buat aku kepanasan,

Buat aku hilang panduan,

Buat aku hilang pedoman

Masih lemah lagi iman

Sudah banyak baca buku motivasi

Tapi masih sukaR untuk diaplikasi

Tekanan,

Buat kawan,

Maaf...diri memang mengharapkan,

Bantuan demi bantuan,

Tekan..Tekan...Tekananannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


~Maaf..diri ni lemah~

Tuesday, February 14, 2012

Pengalaman Kerja-Berniaga Air Kelapa

As-salam

Hari ini hari last day aku kerja berniaga dekat kedai coconut shake ayah kawan aku~thanks to zamzamer mustapa sebab sudi rekomen aku kerja semasa cuti semester baru-baru ni.

Makcik dan pakcik yang ajar aku berniaga memang baik orangnya..malah Mak kawan aku ni yang cadangkan untuk tulis pasal pengalaman berniaga~to makcik...this post for your request......... :)

Pengalaman masa aku dapat masa kerja dekat sini?~macam-macam...panas...pening...layan customer...tapi semua tu tak dapat menandingi seronoknya kerja jual air kelapa nie....bila tengok orang beli dan duit yang dikumpul..wahahaha...........

Yang best-aku dapat belajar buat coconut shake...
Yang tak best-kupas kelapa nak dekat ratus biji tapi stil tak pandai lagi. :(........huhuhu

Apapun I'm really grateful for the oppurtunity to work here....

Semoga yang "Di Atas" membalas jasa baik makcik dan pakcik yang memberi tunjuk ajar pada saya untuk berniaga.....dan tak dilupakan...zamzamer...kerana rekomen aku kerja dekat kedai mak-ayah dia...yang terbaik untuk semua... amin.



Wednesday, February 8, 2012

Cara potong buah kelapa~simple

As-salam...

Hari ni saya nak kongsi cara potong buah kelapa yang simple.Biasa kalau kita potong mesti banyak kulit kelapa nak kena buang lepas tu.Takpe,kali ni saya nak kongsi cara potong kelapa simple yang diajar oleh tauke tempat saya kerja part-time.

Okey,step nak potong kelapa:

1)Pastikan parang yang digunakan tajam.
2)Hayun parang  ke sebelah kanan
3)Hayun parang ke sebelah kiri.
4)Maksudnya posisi kanan dan kiri harus bertemu.
5)Lepas kiri kanan bertemu~kulit kelapa akan terbuka... tempat yg isi lembut untuk cucuk keluar air kelapa.

*Pastikan potong bermula dari bawah kelapa bukan daripada tangkai
**Biasanya dua kali tetak sahaja-kiri sekali,kanan sekali
*** (0)~  ....macam nie lah bentuk buah kelapa yang dah dipotong dalam posisi dibaringkan

~Kabur kalau baca sahaja,kalau ada rezeki saya cuba letak video potong buah kelapa

Sunday, February 5, 2012

Salam Maulidur Rasul

As-salam

Salam Maulidur Rasul...

Persefahaman asas Perpaduan Ummah...............

Thursday, February 2, 2012

Jauh...Pandang....Jauh...Fikir



As-salam

Jauh pandang,
Terkadang bila hilang,

Jauh fikir,
Terkadang harus tenang dengan zikir,

Jauh pandang,
Jauh fikir,

Jauh pandang,
Jauh fikir,

Jauh pandang,
Jauh fikir,

Tolong...

Pandang,Bukang senang,
Tersilap...ianya hilang,

Bila hilang...baru pandang,

Bila fikir,harus dipandang...

Jauh................dengan fikir.

~Hilang sesuatu untuk menghargai sesuatu