Pagis

Thursday, January 27, 2011

Cara nabi Yusuf kumpul harta

Assalamualaikum w.b.t

Hari ini saya ingin berkongsi sedikit ilmu yang saya dapat daripada tazkirah seorang ustaz...

Antara isi tazkirah yang menarik saya dengar ialah mengenai cara nabi Yusuf mengumpul harta...

Cara nabi Yusuf mengumpul harta ialah dengan mengumpul harta atau mencari rezeki sebanyak yang boleh selama 7 tahun...

Kemudian,selepas 7 tahun barulah nabi Yusuf menggunakan harta tersebut untuk tujuan-tujuan pelaburan yang lain iaitu selama 7tahun juga...

Sekadar itu sahaja dari saya. :P

Monday, January 17, 2011

5 Tip Kewangan dari Facebook IK

5 Tip Kewangan dari Facebook IK

Miji, tak lama lagi- Insya-Allah bulan depan, akan diterbitkan buku terbaru saya, iaitu "Nota Jutawan: Nota Kewangan" dari Telaga Biru Sdn Bhd. Sususlan dari siri Nota Jutawan - Nota Motivasi dan juga Nota Perniagaan. Tak sabar rasanya oleh kerana plan saya adalah untuk keluarkan 1 buku 1 tahun sejak 2006 masih on track- selagi boleh menulis! ;) Kalau masuk buku terbaru ni, dah 6 buku saya di pasaran... i like ;)

Miji, di Facebook juga saya kongsikan tip-tip kewangan dari masa ke semasa, bagi mereka yang belum join FB saya, do join now! Bagi yang dah sertai, jangan lupa untuk "Share" tip-tip ni... ;)

Berikut adalah antara tip-kewangan terbaru dari FB saya. Mudahan dapat memberi manfaat...

1.

Biar hidup sederhana, rumah sederhana, kereta sederhana, tetapi tak berhutang. daripada hidup mewah, rumah besar, kereta hebat, tapi hutang keliling pinggang dan terkejar2 nak bayar payment setiap bulan! ramai orang 'kaya' hidup gini

2.

Bagi yg dah berkeluarga, pengurusan wang adalah tanggungjawab semua- suami/isteri & anak2. kalau anda bijak urus wang, tapi ahli keluarga lain tak pandai- bocor juga. Sering bawa berbincang isu wang dgn pasangan. Mula didikan wang anak2 pada umur yang muda- galakkan mereka menabung & hargai wang yg diberi. Bila bebas kewangan bukan anda sorang2 tetapi satu keluarga

3.

Awal tahun, kita sering ada matlamat kewangan. Seperti, pendapatan bertambah dengan 30%... atau tambahkan keuntungan perniagaan kepada RMxxxxx dan sebagainya. Sering fokus pada berapa banyak kita nak DAPAT. Jangan lupa juga, matlamat berapa banyak kita nak JIMAT! Kerana kalau banyak yang kita DAPAT, tapi tak banyak yang kita JIMAT- tak guna juga ;)

4.

Apa sahaja yang tidak diingini terjadi, yakin bahawa ada hikmah sebaliknya! Sekiranya tertutup satu pintu rezeki, terbuka lagi beberapa tingkap rezeki! ;)

5.

Prioroti utama adalah lindungi diri sendiri dulu dengan simpanan kecemasan sekurang-kurangnya untuk menyara diri (dan keluarga) 3-6 bulan. baru fikirkan, nak melabur, atau nak mulakan perniagaan (yang memakan modal besar) atau beli barangan besar seperti rumah atau kereta baru. Nama pun simpanan kecemasan...kalau takde, memang bahaya untuk diri!

Saturday, January 15, 2011

Ucapan tahniah untuk Ana Rafali

Assalamualaikum w.b.t

Ringkas sahaja post di blog kali ini,saya cuma ingin mengucapkan tahniah kepada Anna Rafali kerana memenangi Anugerah Juara Lagu yang ke 25,so congrats to the winner's :)

Tuesday, January 11, 2011

Kata-kata hikmah

Assalamualaikum w.b.t

Hari ini saya nak berkongsikan satu "wisdom of word" atau dalam bahasa melayunya ialah kata-kata hikmah,

Ini merupakan salah satu kata-kata hikmah yang diucapkan saya semasa diberi tugasan oleh guru saya untuk mencari kata-kata hikmah,

Kata-kata hikmah itu ialah;

"Every dark cloud have a silver lining"

Maksudnya,setiap kejadian yang berlaku itu ada hikmahnya...

Sekadar itu sahaja perkongsian dari saya dalam blog ini,

Semoga enjoy k? :P

Saturday, January 8, 2011

Bahasa Sarawak

Assalamualaikum w.b.t

Sedikit perkongsian bahasa sarawak yang saya belajar dari kawan-kawan sarawak saya

Auk=Ya/Benar/Betul

Sik=Tidak/Tak

Manuk=Ayam

Tuk=Sini

Madah=Cakap

Kamek=Saya

Kitak=Kamu/Awak

Apai=Ayah

Indai=Ibu

semoga terhibur :P

Friday, January 7, 2011

Selamat tahun baru 2011

Assalamualaikum w.b.t

Lama betul saya tak update blog ni,masalah betul nak dapat line dekat kawasan saya ni,:(

Apepun,saya mengucapkan selamat tahun baru 2011 kepada semua yang membaca blog ini sama ada secara sengaja atau tidak melawat ke blog ini,

Semoga azam yang dibina dapat dicapai,insya-Allah

p-s-Tahniah kepada Malaysia sebab menang AFF cup,:P